Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie
Home > Alle artikels > 10 redenen waarom kinderen moeten buiten spelen

10 redenen waarom kinderen moeten buiten spelen

Terug
Kids jouer dehors

De mooiste herinneringen van een kind en ook de strafste verhalen zijn vaak gelinkt aan het ravotten in de tuin, op straat, op het speelpleintje of in de wilde natuur. Samen met kinderen uit de buurt of bij de jeugdbeweging kampen bouwen, wedstrijden organiseren, spelletjes improviseren en fantaseren rond gevonden voorwerpen … het zijn stuk voor stuk activiteiten die inherent zijn aan een gelukkige jeugd.

Goed voor lichaam en geest

Buiten spelen heeft alleen maar positieve effecten en die zijn zowel van individuele als sociale aard. Het beïnvloedt niet alleen de fysische maar ook de mentale gezondheid van het kind. Spelen en dan vooral buiten spelen is even belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als andere elementaire behoeften. Via het spel ontdekt het kind zijn omgeving en tast het de verhouding tot anderen af. 

In het i-pad- en smartphonetijdperk waarin de kinderen nu opgroeien, verdwijnt buiten spelen spijtig genoeg naar het achterplan. Kinderen worden vaak te veel in beslag genomen en zoet gehouden door de televisie of digitale spelletjes en games, ouders hebben schrik van het drukke verkeer en andere gevaren die om de hoek loeren en buren zijn over het algemeen minder tolerant voor lawaaihinder van joelende kinderen … Daarom hebben een aantal televisiezenders zoals onder andere Nickelodeon, Studio 100 TV, Ketnet, en VTMKZOOM, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, de buitenspeeldag in het leven geroepen. Op woensdag 19 april tussen 13u en 17u zullen hun schermen allemaal op zwart staan. Dus alle kinderen naar buiten! 

Alle kinderen naar buiten!

10 redenen waarom kinderen moeten buiten spelen. 

Blije kinderen
Volgens een Nederlandse studie wordt ruim 80% van de kinderen vrolijk en blij van vrij buitenspelen met andere kinderen.

Gezonde en evenwichtige kinderen 
Een omgeving met veel prikkels daagt het kind uit tot bewegen. Volgens dezelfde studie werd aangetoond dat kinderen die veel buiten spelen en bewegen meer kans hebben om gezond en evenwichtig op te groeien. Ze lopen relatief minder risico op botbreuken en herstellen sneller bij ziekte. Het kind leert zelf zijn (on)mogelijkheden inschatten en is zodoende minder vaak het slachtoffer van een ongeluk(je).
Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die voldoende bewegen op langere termijn minder osteoporose, hart en vaatziekten en diabetes ontwikkelen.

Minder zwaarlijvige kinderen
Om gezond en fit op te groeien, moeten kinderen elke dag minimaal één uur tamelijk intensief bewegen en bij het buitenspelletjes doet een kind dat volop. Kinderen die vaker actief buiten spelen hebben daarom ook minder kans op overgewicht. 

Kinderen die hun motoriek ontwikkelen
Spelenderwijs ontwikkelen kinderen ook hun motorische vaardigheden en in de natuur zijn er meer mogelijkheden om dat te doen. Er is ook meer gelegenheid om de grenzen te verleggen. Kinderen oefenen hun behendigheid tijdens het rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen … Ze leren balanceren, kruipen, ontwijken, afstanden inschatten … en dat zonder concrete instructies van een volwassene.

Slimmere kinderen
Buiten spelen heeft ook een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen dan kinderen die dat weinig doen.

Creatieve kinderen
Tijdens het buiten spelen leren kinderen creatief zijn en ontwikkelen ze hun fantasie. Ze bedenken ad hoc oplossingen, spelregels en allerlei scenario’s.

Kinderen met nieuwe vriendjes
Buiten spelende kinderen komen los uit het isolement van de vertrouwde omgeving die de klas en het gezin vormen. Ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Socialere kinderen
Tijdens het spel komen kinderen in contact met andere kinderen. Samen doen ze een activiteit waarbij ze samenwerken of elkaar beconcurreren. Ze leren hoe het voelt om te winnen of te verliezen en hoe zij zelf en anderen daarmee omgaan. Daardoor ontwikkelen ze ook sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn. En daar ligt de basis voor het oefenen van sociale vaardigheden en sociaal adequaat handelen. 

Explorerende kinderen
Buiten spelen is in contact komen met de natuur en dat is de ideale biotoop om op onderzoek te gaan en te exploreren aan de hand van alle zintuigen. Via het spelen en buiten spelen in het bijzonder ontdekken kinderen hun omgeving en een stukje van de wereld. Ze verleggen niet alleen hun grenzen, ze leren ook heel veel bij. Ze komen in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden. Voor een kind is de buitenomgeving een uitdaging die uitnodigt om intensief te verkennen, dingen uit te proberen, te fantaseren en te veranderen. Een kind moet leren dat de wereld er vanaf een hogere afstand anders uitziet, dat zand met water modder wordt. En dat leert het alleen door het zelf te ervaren.

Kinderen met zelfvertrouwen
Buiten kan een kind niet alleen actie ondernemen en exploreren, het doet dat ook op een zelfstandige manier. Het leert er omgaan met een situatie van vrijheid. Door de ervaringen die het opdoet, wordt het zelfstandiger en sociaal vaardiger maar ook meer zelfverzekerd. Als een kind voor het eerst alleen van een heuveltje durft te springen, dan ervaart het een succesgevoel, wat op zijn beurt leidt tot meer zelfvertrouwen. En een kind dat voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld, maakt gemakkelijker contact met anderen. Wanneer een omgeving te weinig mogelijkheden biedt om nieuwe ervaringen op te doen, dan ebt de drang om nieuwe dingen te proberen stilaan weg en wordt een kind onzeker. 

Redenen genoeg dus om je kind op 19 april (en liefst ook daarna nog) naar buiten te sturen!
Hou alvast de website van ‘buitenspeeldag’ in de gaten voor de activiteiten in je buurt: www.buitenspeeldag.be. Daar kan je ook het buitenspeeldaglied beluisteren en downloaden.

bron: Hilde Deweer, lifestylejournaliste 
verschenen op : 18/04/2017 


Vond u het artikel leuk ? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief van PassionSanté !


Artikel geschreven door PassionSanté.be
Meer artikels lezen

Contact ons