Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie
Home > Alle artikels > Psoriasis : praktische tips voor het dagelijkse le...

Psoriasis : praktische tips voor het dagelijkse leven

Terug
Psoriasis

Psoriasis tast in de eerste plaats de huid aan. 
Een huidaandoening is een aandoening die het huidoppervlak aantast, de diepere lagen van de huid, de haartjes, het hoofdhaar en vaak ook de nagels.
Een gezonde levensstijl is van kapitaal belang. 
In de regel moet u elk huidletsel of huidirritatie trachten te vermijden. 
Het is heel belangrijk dat u zich niet schuldig voelt en zich niet schaamt voor uw psoriasis.

Welke ontstaansfactoren moet ik vermijden?

Het is moeilijk te voorspellen wanneer een psoriasisopstoot zal optreden en hoe ernstig die zal zijn. Toch zijn er verschillende uitlokkende factoren die de symptomen en opstoten kunnen verergeren, namelijk: 
• roken
• stress
• overmatig alcoholverbruik
• infecties
• verwondingen, huidletsels, incl. een zonneslag 
• overgewicht
• sommige geneesmiddelen (waaronder bètablokkers, lithium, antimalariamiddelen).
Het vermijden van deze ontstaansfactoren kan de opstoten niet altijd voorkomen, maar hoe gezonder u leeft, hoe beter u uw psoriasis zult kunnen beheersen.

Kleding

Draag lichte en luchtdoorlatende kleding om niet bevangen te worden door de hitte of uw huid niet te irriteren door de wrijving. Synthetische kleding hindert de transpiratieafvoer; katoen en natuurlijke vezels genieten de voorkeur (katoen, linnen of zijde). De kleding mag niet strak zitten, vooral niet aan de taille. Met de juiste kleding zult u zich meer op uw gemak voelen en wordt uw huid niet geïrriteerd. Kies altijd voor comfortabele kleding waarin u zich goed voelt.

Huidverzorging

creme-blauw-160.jpg

Psoriasis vraagt niet alleen een behandeling met geneesmiddelen, u moet ook heel goed uw huid verzorgen.
Welke producten u daarvoor gebruikt, is daarbij heel belangrijk. Let onder meer goed op hun vetgehalte om de natuurlijke beschermlaag van uw huid zoveel mogelijk te sparen. Aarzel niet om in de winter meer hydraterende crèmes en zalfjes te gebruiken. Breng ze in een voldoende dikke laag aan op de nog vochtige huid. 
Dep uw lichaam na de douche of het bad voorzichtig droog in plaats van het krachtig droog te wrijven. 
Uw haar wast u het best met een zachte shampoo die de hoofdhuid niet te veel uitdroogt. Als u veel last hebt van schilfertjes kunt u ook een antiroosshampoo gebruiken.

Douche en bad

Warm water (> 35°C) droogt de huid uit en beschadigt de zure beschermlaag, wat een psoriasisopstoot kan veroorzaken. Daarom mag u uw huid niet te lang blootstellen aan warm water tijdens het douche en vooral niet in bad. 
Reinig uw huid met een overvette zeep of reinigingslotion zonder parfum en met een neutraal pH.

Psoriasis en uw beroepskeuze

Mensen met psoriasis kunnen elk beroep uitoefenen. Het volstaat gewoon om enkele voorzorgen te nemen. Om de huid intact te houden, is een goede hygiëne vereist. Externe factoren zoals warmte, felle zon, gebrek aan hygiëne en chemische producten kunnen psoriasis negatief beïnvloeden.
De werkkleding moet zacht zijn voor de huid, lucht doorlaten en zo comfortabel mogelijk zitten.

Stress

In het dagelijkse leven is stress nagenoeg niet te vermijden, met alle gevolgen vandien voor het welzijn van iedereen. Bij mensen met psoriasis is stress echter nog schadelijker. Omdat stress de psoriasisopstoten kan bevorderen zoekt u beter doelgerichte methodes en maatregelen om u te ontspannen. 
Lichamelijke en ludieke activiteiten kunnen u daarbij helpen. Zij zijn perfect geschikt om de dagelijkse stress achter u te laten. 

Psoriasis en voeding

Psoriasispatiënten hoeven geen speciaal dieet te volgen. Het verband tussen voeding en het ontstaan of de verergering van psoriasis werd nooit formeel aangetoond. Wel weet men dat regelmatig alcoholverbruik psoriasis verergert. Hetzelfde geldt voor roken.

Jeuk

De neiging om te krabben, moet absoluut worden onderdrukt. Krabben kan de ontsteking immers alleen maar verergeren.
Kleine trucjes kunnen u helpen om niet te krabben. Een vochtige zakdoek of beter nog een in zout water gedrenkte zakdoek op uw huid helpt u uw huid te rehydrateren. 

Psoriasis en de zon

Blootstelling aan de zon kan de psoriasis verbeteren. Verbranding verergert echter de aandoening, zodat u altijd een zonnecrème moet gebruiken.

verschenen op : 01/12/2014 , bijgewerkt op 28/10/2015 


Vond u het artikel leuk ? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief van PassionSanté !


Artikel geschreven door PassionSanté.be
Meer artikels lezen

Contact ons