Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie
Home > Alle artikels > Zijn wattenstaafjes voor het oor gevaarlijk?

Zijn wattenstaafjes voor het oor gevaarlijk?

Terug
La france signe la fin des cotons tiges en plastique exact1900x908 l
De oren schoonmaken met een wattenstaafje is niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Dat zegt de Amerikaanse vereniging van neus-keel-oorspecialisten (American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation) in een nieuw advies over de behandeling van oorsmeer en oorproppen.
Ook oorkaarsen of -kegels worden ten stelligste afgeraden om de oren schoon te maken. 

Niet nodig

Het is niet nodig om oorsmeer te verwijderen. Enerzijds heeft het een aantal nuttige eigenschappen en anderzijds wordt het oorsmeer normaal vanzelf verwijderd. Ook bij kinderen is oorsmeer nodig voor een harmonieus evenwicht in de gehoorgang. Alleen het schoonmaken van zichtbaar oorsmeer mag gedaan worden.
• Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging.
• Het is zuur waardoor het beschermt tegen bacteriën en schimmels.
• Omdat het vettig is, beschermt het tegen vocht. 
•  Het vangt stof, vuil, micro-organismen en andere lichaamsvreemde deeltjes op, zodat die niet verder het oor in kunnen gaan, waar ze schade zouden kunnen aanrichten.
• Meestal wordt het teveel aan oorsmeer na verloop van tijd vanzelf verwijderd. Het oorsmeer droogt namelijk in, waardoor het verbrokkelt. Bewegen van de kaak door kauwen, gapen, praten...  en huidgroei zorgen er meestal voor dat de oorsmeer vanzelf het oor verlaat.

Gevaarlijk

Wattenstaafjes kunnen ook gevaarlijk zijn. Mogelijke risico's zijn:
• beschadiging van de kwetsbare huid van het oor, waardoor een oorontsteking kan ontstaan;
• beschadiging van het trommelvlies;
• verhoogde kans op een oorprop doordat het oorsmeer dieper in het oor wordt geduwd in plaats van verwijderd;
• verstoorde productie van oorsmeer, waardoor u nog meer oorsmeer zult produceren. 

Nog gevaarlijker dan wattenstaafjes zijn een potlood, balpen, haarspeld, lucifer, paperclip, tandenstoker, sleutel enzovoorts. Ook reinigen met de vingertoppen of de nagels wordt ten stelligste afgeraden.

Wat als u toch een wattenstaafje gebruikt? 

Indien u toch een wattenstaafje gebruikt, mag alleen het oorsmeer dat zichtbaar is in de oorschelp en de opening van de gehoorgang worden verwijderd. Het wattenpluimpje moet altijd in zijn geheel zichtbaar blijven. Op deze manier is het risico het kleinst dat u te diep gaat en oorsmeer dieper duwt. Het wattenstaafje mag nooit in de gehoorgang gebracht worden. 


Vond u het artikel leuk ? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief van PassionSanté !


Artikel geschreven door PassionSanté.be
Meer artikels lezen

Contact ons